Eczane mimarlığı ve tasarımı nasıl olmalı?
Eczane Mimarlık, tasarım ve uygulamaya verdiği önemle fark yaratıyor. Bu alanda dünyanın en iyilerini izliyor, eczane mimarisinin trendlerini yakından takip ediyor. İşinin ehli Ar-Ge uzmanlarımızın merceğine takılan “ödüllü” eczane dizaynlarını, “ünlü mimarlarından temin ettiğimiz özgün yazılarla” sizler için derledik. Unutmayın! En iyi eczane, sizin tarzınızı ve kişiliğinizi yansıtabilendir. İşte dünyanın dört bir köşesinden çarpıcı mimarileriyle karakteristik eczaneler:
“Unutmayın! En iyi eczane, sizin tarzınızı ve kişiliğinizi yansıtabilendir. ”
ECZANE MİMARLIK
1- Diyaloğa çağıran buluşma noktası (Cúllar Vega, İspanya)
Eczane mimarisinde çığır açan bu tasarım, Vega de Granada olarak bilinen bölgede yer alıyor. Eczane, çevreyle bağlantı kuran yeni bir buluşma noktası örneği ortaya koyuyor. Bu başarılı projede, beyaz duvarlar ile yüzeysiz brüt betonun saflığı arasında bir diyaloğa yol açan yeni bir kentsel görünüm sunmak hedeflenmiş. Yeni kentsel alanı yapılandıran farklı unsurlar, taş, su ve bahçe üçlüsüyle birbirine bağlanmış.
Müdahale, görsel olarak farklılaştırılmış iki ana eksende oluşturulmuş. Beyaz tonlarda ortak alanlar, eczanenin üzerine “ağırlıksız” bir şekilde yerleştirilmiş. Seperatörlerle ayrılan kısımların yanı sıra, çalışma ve depo alanları diğer bölümler olarak kurgulanmış. Eczanenin kamusal alanı, kendi başına, sınırların silindiği kentsel alanla sürekli temas halinde, tamamen katıksız bir şekilde kendini dışarıya gösteriyor.
İnterior alanda, beyaz rengin varlığı ve mekânın devamlılığı ile farmasötik ürüne önem aktarılıyor. Bu sayede hem eczane sahiplerine hem de müşterilere olağanüstü nitelikler kazandırılıyor. Kullanıcılar, ışık, renk ve şeffaf alan oyunlarıyla çevrileniyor. Sakin ve dışa dönük bir atmosfer yaratmak üzere, mekânın bir dinlenme ve sükûnet yeri olması sağlanıyor.
Bu modelde eczane kullanıma hazır, işlevsel ve çok yönlü bir alan olarak tanımlanıyor.
Cömert bir alan olarak da tarif edilebilecek bu alanda önerilen malzemeler ve yerleşik mobilyaların kullanılması, doğal ışığın netliğinin arttırılmasına izin veriyor. Dış hacimlerin şeklini vurgulamak, morfolojilerini ve işlevlerini görünür kılmak, tüm alanı aydınlatan dolaylı ışık kullanılarak elde ediliyor. Aynı zamanda kentsel geçirgenlik vurgulanıyor.
2- Stüdyo tipi pratik ve neşeli bayilik ağının ilk halkası (Puerto Vallarta, Meksika)
Meksika’nın kalbindeki 50 yıldan daha eski bir meydan bağlamında yer alan Del Río Pharmacy Consultorio yerleşimin farklı noktalarında yer alacak yeni bir eczane franchise’ının başlangıcı.
Bu projenin ilhamı, taze bir bakış açısıyla birleşen geleneksel yaklaşımdan ileri geliyor. Renklerin canlı ve çarpıcı kullanımı konseptiyle içten dışa ifadenin aranması, şehirdeki sağlık yapılarına güncel bir yorum getiriyor.
Dış cepheden başlayarak doğal doku sağlayan yerel malzemeler ve genel kentsel imajı koruyan uygun renkler kullanılarak çevre ile bütünleşiyor. Genel olarak monoton bir alana neşeli ve ruhani hisler sağlamak amacıyla iç mekân, duygusal olarak rahat bir ambiyansın yanı sıra, görsel ilgi uyandıran bir dizi ton uyguluyor.
Yayaların dikkatini çekmek için iç mekânda renk kullanımı, avantaj olarak ele alınmış. Kaldırımın hemen kenarına yerleştirilen büyük vitrin tipi bir pencere ile görsel olarak cepheye bakan ziyaretçinin ve yoldan geçenin ilgisine olanak sağlanmış. Mümkün olduğu kadar fazla ışığı yakalayan iç mekân, gündüzleri ve geceleri, büyük bir vitrin işlevi görüyor.
Renklerin baskın kullanımıyla özel alan halktan ayrılmış. Ayrıca zıt tonda boyanmış bir tezgâh yerleştirilerek bu fark vurgulanmış. Her iki alanda da tıbbi botanik mağazasının doğallığından ilham alınarak, doğal dokulu ahşap raflar uyumlu bir şekilde yer alıyor.
Öte yandan iç mekân, ana renklerin uygulanması, nötr aydınlatma ve retiküler desen kompozisyonu ile öne çıkmayı hedefliyor. Koridorlar, eczanenin geri kalanından ayrıştırılarak görsel olarak eğlenceli ve çekici bir görüntü oluşturuyor. Kurulumla birlikte, renkleri ve desenleri görsel olarak değiştirmeden vurgulamak için nötr aydınlatma da gerekli görülmüş.
3- Ev rahatlığında profesyonellik (Surat Thani, Tayland)
Aile konutu ve eczane olarak yeniden inşa edilmiş üç katlı bir eve konuk oluyoruz. Yapı, iki ana binaya bölünmüş. Caddenin yanındaki ön kısım eczane, arka kısım ise yerleşim alanı. İnşa tipi nedeniyle yerleşim planı bitişik binalarla çevreleniyor. Bu sebeple yapı, gün ışığını sağlamak ve ticari alanı konuttan tamamen ayırmak için iki alt bina arasında ışıklıklı bir avluya sahip olacak şekilde tasarlanmış.
Tasarımın amacı, yaşamı daha rahat hale getirmek için sitenin arkasına gizlenmiş küçük bir ev yaratarak ticari alanı ev ölçeğinde yeniden belirlemek ve farklı niteliklere sahip bölümleri birbirine bağlayan ortak bir alan yaratmak. Tam da bina sahiplerinin istediği gibi… Yerleşim alanı basit bir tasarım yaklaşımıyla üç katlı dükkândan iki katlı müstakil bir eve dönüştürülmüş. Üçüncü katın ecza deposu olarak belirlenmesi, mekânın işlevselliğini arttırmış.
Renöve edilen mekânın eski ahşap aksamları zımparalanıp elden geçirilerek değerlendirilmiş. Zaman direnci yüksek ahşap malzeme ise mekânın iç kısmında ana unsur olarak kullanılmış. Bu tasarım, yeni bir eczane için hikâye ve değer yaratıyor. Belki de en önemlisi, eski ve yeni mekân duygusunu zekice harmanlıyor.
4- Modern, kentli ve ışıltılı (Himeji, Japonya)
Japonya’da iki ana eczane türü bulunuyor: Birincisi, eczaneler veya perakende eczaneler olarak tanımlanabilecek olanları kapsıyor. Bu grup, temel ilaçlar ile parafarmasötik ürünlerle ilgili hizmetler sunuyor. Çoğunlukla yakındaki bir klinik veya hastane ile ilgili olan eczaneler, ikinci tipi meydana getiriyor. Bu tür eczanelerde hastaya verilen reçetedeki ilaçlar veya ürünler, özel bir arka bölümde, hatta bazen bahçede hazırlanıyor. Bu eczanelerin arkasında, güçlü bir rekabet gücüne tabi oldukları için bulunduğu şehre yeni bir imaj kazandırma fikri yatıyor.
Bu tasarımın anahtar kelimeleri, genellikle barışçıl doğa ile ilişkilendirilen şifa olarak ifade ediliyor. Sonuç olarak bu tür bir tasarım, geleneksel biçimde ağaçlar, yeşil duvarlar ve çiçekler gibi doğal unsurları birleştirmeye çalışıyor. Tasarım modellemesinde müşteride veya hastada gönül rahatlığı, güven ve tıbbi bakım duyguları uyandırılıyor.
Eczane mimarlığı literatüründe “the cutting edge” (keskin kenar) olarak tanımlanan bu mekânlar, bölgenin en önemli caddelerinden birinin yanında yer alıyor. Cephe tamamen camlı olup uzatılmış keskin kenarlarla konturlanıyor. Ayrıca kontrast kenarlar, sınırlandırılmış minimalist beyaz iç mekâna yansıtılıyor. Dikey çizgiler, reçetelerin hazırlandığı arka bölüme açılan kapı görevi görüyor. Yatay çizgi, aynı zamanda önemli ürünleri sergilemek için bir konsol niteliği taşıyor.
Giriş camlı cepheyi gereksiz ek çizgilerden kurtararak, binanın cadde yönüne yerleştiriliyor. Temiz düz çizgilerle tasarlanmış ve dolaylı aydınlatma yarıkları ile zenginleştirilmiş bu minimalist alan, hastanın gelişmiş bir tıbbi bakımdan beklediği yüksek teknolojili keskin görüntüyü yaratıyor.
5- Yenilikçi ve hijyenik (Atina, Yunanistan)
Yunanistan ana karasını adalara bağlayan Pire Bölgesi, son yıllarda eczane mimarisine yönelik yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Eski ve karakteristik binalar yenilenerek tasarım harikası birer eczaneye dönüşüyor. Limanın yakınında yer alan eski bir depo bunlardan biri. Bir dönem gece kulübü olarak da kullanılan yapının taş duvarları, beton eklemelerle güçlendirilmiş. Bu sayede şehre ve limana yeni bir cephe kazandırılmış. Ayrıca mevcut binayı tamamen dönüştüren yeni bir alışveriş deneyimi tasarlanmış. Konseptte ana fikir, bağlamına doğrudan atıfta bulunan bir bina yaratmak olmuş.
Cephenin gemi güvertesi referansı, bina ile limandaki gemiler arasında bir diyalog kuruyor. Pire Limanı’nın uzak yerlerinden eczanenin görülebilmesi için binanın tepesinde üçgen delikli büyük bir yapı oluşturulmuş. Gelecekte bir botanik bahçesinin geliştirilebilmesi için terasa giden bir dış yol açılmış. Yenilenmiş bina ile liman arasındaki ilişki biçimsel, kavramsal ve fiziksel olarak sabitlenmiş.
İç kısımda deponun geniş açık hacmi, birbirine farklı şekillerde bağlanan yeni asma katların kurulmasıyla değiştirilmiş. Zemin kattan asma kata kadar kavisli bir rampa, hacim içinde dinamik bir çizgi oluşturarak iki katı birbirine bağlıyor. Bu metotla bir amfitiyatro, bir toplantı odası ve bir ofisin bulunduğu birinci kat, ikinci kata bağlantı kurabiliyor. Dış cepheler gibi iç cepheler de donanmada kullanılan teknik bir dile benzeyecek şekilde ele alınmış. Gerçekten de eczane mimarlığında çığır açan çarpıcı detaylar değil mi?
6- Doğal ve ferah (Tahran, İran)
1953 yılında başkentin Piruzi semtinde kurulmuş eski bir eczanenin yenilenme başarısını gözler önüne seren nadide bir örnek. Eczanenin bulunduğu kavşağın genişletilmesi nedeniyle ortaya çıkan renovasyon ihtiyacı, yeni yere tam geçiş ve eski mekânın eksiklerinin düzeltilmesi konularıyla tamamlanmış. Zira eski eczanedeki alan sınırlamasının, müşterinin ihtiyaçlarını karşılamada çeşitli zorluklar oluşturduğu tespit edilmiş. Gerekli yetkiler alındıktan sonra yeni mekânda ecza dolabı ve buna bağlı olarak rafların yerleşimi, ihtiyaç duyulan alanı sağlayacak şekilde tasarlanmış. İç mekânda ahşap kısım kozmetik satışına, beyaz kısım ilaç satışına tahsis edilmiş.
Müşterinin gereksinimlerini karşılamak için eczanenin farklı bölümleri arasında görsel iletişim sağlama amacıyla geniş ve ferah bir boşluk tasarlanmış. Bu alan zemin kat ile düzeni ve kozmetik – ilaç bölümlerini vurgulayacak şekilde birleştirilmiş. Farklı malzemelerin ele alındığı, beyaz ve ahşap yüzeylerin tüm hacimlerle birleştiği iki ayrı bölüm oluşturulmuş. Bu iki bölüm arasındaki boşluk, birinci katın duvarlarına ve nihayetinde projenin cephesine kadar uzatılmış. 240 metrekarelik alanı dengeli bir biçimde kullanan Navid Eczanesi’nin fark yaratan özelliklerini sekiz maddede sıralayabiliriz:
1- Kalabalık trafik kavşaklarında sade ve sessiz mimari
2- Yaya seviyesi ile bağlantılı şeffaflık
3- İç kısmın gizli bir kabuğu gibi görünen dış cephe
4- Farklı yükseklik ve ölçeklerde çeşitlilik
5- Özgün bir atmosfer yaratan düşey açıklık ve dengeli boşluk tasarımı
6- Zemin seviyesinde davetkâr bir görünüm
7- Çeşitli kozmetik ilaçlar ve materyaller için ayrım olanağı
8- İç mekândaki iki ana bölüm arasında doğru ışık aralığı